קושי כלכלי וזוגיות
- השחף
- 24 באוק׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
כל מעבר מקושי לאתגר זהו אתגר בפני עצמו, ובפרט בקשיים כלכליים ויותר מכך בהקשרים הזוגיים.
התנהלות כלכלית משותפת דורשת שקיפות ואחריות הדדית לתקציב הבית ואיזונו, כפי שמכונה "פרנסה וכלכלה".
פרנסה היא רמת ההכנסות, וכלכלה היא שמירת האיזון הנכון בין הוצאות להכנסות.
אין ספק כי הנושא הכלכלי בבית תופס מקום נכבד ביחסים בין בני הבית ובפרט בין בני הזוג, זאת כיוון שלנושא הכספי ישנם ארבעה מעגלי התייחסות שונים, ובכל אחד מהם יהיו התייחסויות משנה שונות.
המעגל הראשון הוא המעגל האישי:
הדימוי העצמי של בן הזוג כמי שאינו מצליח לעמוד בתפקידו ואחריותו לפרנס כפי שציפה וראה את עצמו. אך גם מעורר שאלות והתמודדות אמוניים של שכר ועונש, שאלת מתן צדקה ומעשרות, כמה, למי ועוד.
המעגל השני הוא המעגל הזוגי:
ההשלכות והמתח שנוצר על הקשר שבין בני הזוג כתוצאה מקושי תקציבי מתמשך. הטלת אשמה על סדרי עדיפויות בהוצאות, או ביקורת על אי הכנסה מספיקה ועוד ועוד.
המעגל השלישי הוא המעגל המשפחתי:
גם כאן יש לחלק בין המשפחה פנימה עד כמה לשתף ו/או לגייס את הילדים לאור המצב הכלכלי במשפחה, ובין המעגל הרחב יותר במשפחה מול ההורים של כל אחד מבני הזוג.
גם כאן יש מורכבות עד כמה לערב ולשתף. מתוך הנחה כי מעורבות שכזו יכולה להועיל אך גם לעבור גם להתערבות, וזו נקודה שצריכה זהירות ועדינות.
המעגל הרביעי הוא המעגל החברתי-קהילתי:
זהו המעגל הרחב ביותר על הצדדים החברתיים של המשפחה ושל כל אחד ממרכיביה מול החברה שסביבו. מעמד חברתי הוא נקודה חשובה המשפיעה לא פחות ואולי אף יותר מהמעגלים האחרים. הדימוי העצמי של בן הזוג נקבע בעיניו לעתים בעיקר כפי שהוא נתפס במעגל החברתי.
לסיכום:
מצוקה כלכלית היא גורם בעל השלכות רחבות ובפרט על המערך המשפחתי על אגפיו השונים, על כל מעגל בפני עצמו ועל כולם גם יחד. לאור זאת יש לגשת להתמודדות עם קושי כלכלי מתוך אחריות ומחויבות גדולה לפתרון הסוגיה על השלכותיה השונות. לצורך כך יש להתייעץ עם גורמי חוץ היכולים לסייע הן בתחום הפיננסי והן בתחום הרגשי זוגי.
על בני הזוג לייצר ביניהם הבנה רבה, אורך רוח ומעוף לפתרונות יצירתיים להתמודדות עם האתגר הזוגי העומד לפתחם.
עמידה משותפת באתגר זה תוכל לחזק את הקשר הזוגי ואף להביא בעקבותיה צמיחה אישית ומשפחתית.

Comments