כתבנו כאן בעבר את הגדרה לאושר, והרחבנו בפתרון התעלומה האוניברסלית הזו בהגדרה קולעת ש"האושר הוא צמצום הפער בין הרצוי למצוי".
כעת הזדמן לידי באקראי ספר המביא הגדרה אחרת לאושר. הרב קוק בביאורו לסידור (עולת ראיה ב' עמ' רצ) אומר כי האושר הוא תוצר של הרכבה נכונה בין השכל לרגש.
התפעלתי מאוד מהגדרה זו. א. כי זה שינה לי את התשובה הקודמת שחשבתי כבלעדית. ב. בחכמה הקולעת לנפש האדם המתייסר בין שני כוחות אדירים אלו שבנפש.
פעמים רבות במהלך טיפולים בקליניקה בהקשר אישי באימון או הקשר זוגי, אני נתקל בפער היכולת שלנו כבני אדם לגשר על התהום שבין הרגש לשכל.
בשיח טיפולי קוגניטיבי הלקוח שומע ומבין כיצד עליו לפעול נכון, אך ברובד הרגשי עדיין קשה לו לסלוח או להשתחרר מתפיסות ופרדיגמות מקובעות בנפש.
כמה עוגמת נפש היה ניתן לחסוך לרבים כל כך אילו רק יכלו ליצור הרכבה נכונה בין התובנות השכליות הרציונאליות לבין האמוציות והרגשות.
לא אגזים ואומר שבנוסחה זו טמון פתרון רוב הקושי האנושי במקרים רבים.
אז מה עושים עם תובנה זו?
ראשית - נתבונן בה, ננסה להגדיר זאת לנו כמגמת חיים.
שנית - נדבר עליה עם קרובים, חברים וכדומה ונהדהד זאת על ידי כך בתוכנו.
שלישית – כאשר ניתקל בקושי רגשי בזמן קונפליקט או בצומת דרכים לקראת הכרעות חשובות נעשה לעצמנו סדר ב"ראש": מי הדובר שבי "מדבר" כרגע? האם זה מצד השכל או מצד הרגש? למי מביניהם לתת את הבכורה להשמיע את קולו בעצמה רבה יותר?
מי שולט על מי? השכל שבי או הרגש שבי?
מתי יהיה נכון יותר לתת לכל אחד מהם להוביל?
והיה ואנו עדיין מתקשים להכריע בכך, נבקש עזרה מאדם נוסף שיסייע בידנו להרכיב נכון את המינון המדויק של שני כוחות אלו בחיינו.
ולסיום בנימה אישית. השבוע אנו חוגגים לבתנו הצעירה הודיה בת מצוה. נברך אותך הודיה היקרה שבמעבר מילדות לנערות תצליחי לפתח בך היכולת האלמותית של הרכבה נכונה בין השכל לרגש, ובכך תרכשי את מפתח האושר בחייך ובחיי סביבתך הקרובה. אוהבים אבא ואמא.
כמובן שאין בדברים כדלעיל להוות תחליף לייעוץ פרטני אצל יועץ מנוסה בעניין. הרב שלומי פולמן 052-7906712
Comments